logo-svg

Czibulka János

Kőhegyi menedékház

A menedékházról

Hírek

A legaktuálisabb információkért, fotókért, keresse fel facebook oldalunkat:

https://www.facebook.com/kohegyi.menedekhaz

Események

A Menedékház által szervezett eseményekről facebook oldalunkon tájékozódhat!

https://www.facebook.com/pg/kohegyi.menedekhaz/events/

Házirend

Házirend és házi praktikák réti és szállóvendégek számára:

1. Tisztaság

Higiéniai okokból az emeletre utcai / túra cipővel felmenni nem szabad, váltócipő / papucs használata kötelező.

A szobákban ételt fogyasztani tilos, kérjük, lehetőség szerint a vendégtérben, illetve a réten étkezzenek.

Az emeleten található vegyes kuka mellet kérjük, használják a vendégtérben található szelektív hulladékgyűjtőket is az oda kidobható hulladékok esetében.

Az emeleti vécé használata során, kérjük kedves vendégeinket, hogy tampont, betétet, óvszert, bármit, ami nem odavaló, ne dobjanak a vécékagylóba. Egyrészt a Menedékház biológiai szennyvíztisztítóval van ellátva, ami ezeket az anyagokat nem tudja lebontani, másrészt a fent felsorolt anyagok dugulást okozhatnak a szennyvízelvezető rendszerben, veszélyeztetve ezzel a Menedékház működését.

2. Környezettudatosság

A Menedékház esővízzel gazdálkodik, vízkészletünk az időjárás szeszélyei szerint változik. Megkérünk minden kedves vendéget, hogy zuhanyzáskor, mosdáskor, a vízhasználatra fokozottan ügyeljen, s lehetőségei szerint takarékoskodjon a vízzel.

A Menedékházban a hulladékot szelektíven gyűjtjük. A vendégtérben, illetve a réti vécé mellett található kukákban lehetőség van a papír, PET/italos karton, sörösdoboz, komposzt, üveg és vegyes hulladék külön lehelyezésére. Kérjük, éljenek ezzel a lehetősséggel!

3. Tekintettel a másikra

A Menedékház szeretettel várja a nyugalomra, kikapcsolódásra vágyó vendégeit. Az emeleten este 10 órától reggel 10 óráig hangoskodni, zenét hallgatni, zuhanyozni, vagy egyéb módon zajt kelteni s másokat zavarni tilos.

A vendégtérben és a Menedékház előtti réten mások számára hallható hangerővel zenét hallgatni csak az itt dolgozók és többi szállóvendég beleegyezésével, a velük egyeztettet módon és mértékben engedélyezett.

4. Babák és gyermekek

Menedékház emeleti helyiségeiben, a Menedékház előtti réten, és a vendégtérben kiskorú gyermek csak szülői felügyelettel tartózkodhat.

Kisbabával vagy kisgyerekkel érkező réti vendégek és szállóvendégek számára etetőszéket, kiságyat, pelenkázási és nyugodt szoptatási lehetőséget (az emeleti szobákban) tudunk biztosítani.

5. Négylábú barátok

A Menedékház kutyabarát, szívesen látjuk kutyával érkező vendégeinket, amennyiben a kutya szociális, viselkedésével nincs mások terhére. Ugyanakkor őrizetlenül állatot a Menedékház területén kérjük, ne hagyjon senki, részben mert a más odatévedő vagy a házat őrző állatokkal könnyen kialakulhat konfliktushelyzet, részben, mert a büfébe illetve konyhára higiéniai okokból a kutyáknak belépni tilos.

6. Hozott étel és ital

A Menedékház területén és környezetében szállóvendégek számára hozott alkoholos tartalmú ital fogyasztása tilos, ezért a foglalást végző személy felel csoportos foglalás esetén. Csoportok és rendezvények esetén az étel- és italfogyasztást kérjük, minden esetben egyeztesse a foglalás / bejelentkezés során.

 Szállóvendégek számára reggeli, ebéd, vacsora a foglalási folyamat során igényelhető. Hozott ételnek hűtési lehetőséget tudunk biztosítani, a Menedékház konyháját viszont kizárólag a személyzet használhatja. Bogrács, egyéb konyhai és grill eszközök a helyszínen bérelhetőek.
A helyben történő étel- és italfogyasztással a Vendégeink a Menedékház fennmaradását segítik!

7. Tűzgyújtás

 Amennyiben Pilis Parkerdő Zrt. által meghatározott tűzgyújtási tilalmi időszak van érvényben, a Menedékház előtti réten tüzet rakni szigorúan tilos! Amennyiben nincs érvényben tűzgyújtási tilalom, kérjük, elővigyázatosságból a tűzrakásról minden esetben előzetesen egyeztessen a Menedékház dolgozóival! Lehetőségeink szerint a tűz eloltásakor az oltáshoz vizet, a szemét összegyűjtéséhez szemeteszsákot biztosítunk.

Érvényben lévő tűzgyújtási tilalom esetén a Menedékház gázpalackról működő sütő- és főzőeszközei bérelhetőek. 

 

Az érvényben lévő tűzgyújtási tilalomról a Pilis Parkerdő honlapján találhat naprakész információkat:

http://parkerdo.hu/

ÁSZF és GDPR

Czibulka János Kőhegyi Menedékház – Vergilius Kft. Általános Szerződési Feltételek és GDPR.

A ház története

Ha a Szentendre – Kő-hegy “Czibulka János” Menedékház történetét szeretnénk megismerni, akkor egészen 1920-ig, a MTE Szentendrei Osztályának megalakulásáig kell visszanézni az időben, mivel a Magyar Turista Egyesület Szentendrei Osztályát 1920. január 6-án alapította meg néhány lelkes turista. Az egyesület megalakításával a cél egyfelől az volt, hogy a Szentendrét környező hegységet feltárják, másrészt pedig, hogy a már megnyitott helyek turistakultúráját megteremtsék. A kis számú tagság szűk határt szabott az Osztály alkotómunkájának, szerencsére voltak lelkes tagjai és vezetői, akik lelkesedése arra ösztönözte a kis létszámú tagságot, hogy tőkét gyűjtsenek, abból menedékházat építsenek. Ez a tervük 1933-ban vált valóra.

A Turisták Lapjának 1938. évi Évkönyvében olvassuk: “A menedékház építő turistaegyesületek a menedékház helymegválasztásánál egyéb fontos körülmények mellett, mindig tekintetbe veszik a kilátást is.

A Szentendrei Osztály nagyszerűen választott akkor, amikor a Szentendre – Visegrádi hegység legdélibb tagján, a Kőhegyen építette fel menedékházát. A Kőhegy teteje lapos fennsík, melyet déli oldalról fantasztikus tornyokat, oszlopokat és gombákat formáló szaggatott sziklafal határol. A letörés fölötti fennsíkon lévő kis menedékház Balázs Gyula építész – akkori MTE tag – tervei szerint, terméskőből épült. Akkor két 4 ágyas és egy 2 ágyas szobán kívül barátságos kis ebédlője és úgynevezett őrlakása volt. A szentendreiek már előre úgy építkeztek, hogy házuk idővel bővíthető legyen.

A menedékház lapos tetejéről gyönyörű kilátás nyílik nemcsak a környező hegyekre, hanem a főváros felé is. A menedékház 1933. szeptember 23-iki felavatásával régi terv valósult meg, melyet még a néhai Czibulka János, az osztály első elnöke vetett fel, de már az építkezést és az átadást nem érte meg.

Tízévnyi kemény munka, anyagi áldozat és lelkes kitartás hordta össze a kis ház köveit, melyre a Szentendrei Osztály a 900 pengős államsegély betudtával, 8 289 pengőt költött”.

A menedékház építéséhez a 600 négyszögöl telket Szentendre Város Tanácsa adta térítésmentesen az Egyesület részére és Drobilics István építőmester önköltségi áron építette azt fel.

Az első világháború nyomán az elcsatolt területekkel együtt a menedékházak háromnegyed része is a szomszédos utódállamokhoz került. Ezért a két világháború között a megmaradt középhegységeinkben szinte gombamód nőttek ki a földből a turistaházak. A lehetetlent nem ismerő természetjárók gyakran a hátizsákjukban hordták fel az építőanyagot a hegytetőre az építkezéshez. Ezekben az években került emelet a Kő-hegy-i menedékházra is, de ezt már a csepeli turisták végezték el.

1949-ben a turistaegyesületek működésének ellehetetlenülése után államosították a menedékházakat. Üzemeltetésüket először a Turistaházakat Ellátó Vállalat, majd ennek megszűntével vendéglátóipari vállalatok kapták meg, a tulajdonjog az államé maradt.

A “HÓD” Honismereti Túraegylet /MTE Szentendrei Osztálya/ 1993. márciusa óta üzemelteti a Szentendre Kő-hegy “Czibulka János” Menedékházat.

 

A zászlórúd

A Czibulka János Menedékház melletti zászlótartót feltehetően az állami időkben a Közalkalmazottak Szakszervezete állította, illetve gondozta. A pontos évszám nem ismert, a rajta eddig lévő régi táblán 1988 szerepelt. Egy 1958-ban kiadott idegenforgalmi brossurában (Turistaházak-magyar tájak, Turistaházakat kezelő Vállalat, Bp., 1958, 34.o)  jól látható az azt övező díszkert korlátja, illetve egykorú képeslapokon maga a rúd és talapzata is.

A Közalkalmazottak Szakszervezete a sajátjának tekinthette a monumentumot, rendezvényt is szervezett köré. Erre utal a birtokomban lévő zománc turistajelvény, melynek felirata: “Közalkalmazott Találkozó Kőhegy, 1966”.  1988-ban került rá a “Petőfi Emlékére, Közalkalmazottak Szakszervezete” felirat.

Az elmúlt időszakban a turistaház gondnokai folyamatosan gondoskodtak a felvonószerkezet javításáról illetve a zászlókról,  amiket kb. negyedévente tép szét a szél.

2009-ben feloszlatása előtt néhány hónappal a Magyar Gárda helyi szervezete nézte ki magának, és deklarálta, hogy úgymond “örökbe fogadta” a zászlórudat, lefestette a vasat, és ünnepséget szervezett köré. Megkíséreltek felhúzni rá egy árpádsávos lobogót is. Elérhető hatóság híján magam kíséreltem meg a helyzet kezelését, kiállva nemzeti lobogónk mellett. A történetnek a Magyar Gárda egy hónappal későbbi feloszlatása vetett véget.

2012 nyarán a viharos szélben a rudat tartó talapzat terméskövei szétcsúszva megmutatták, hogy a mintegy 15 méter magas rúd laza feltöltésben áll, és már csak kevés kell a kiborulásához. Azt jóvátenni eszköztelenségünkben már nem lett volna mód. A következő nagyobb szél előtt kellett cselekedni, tekintet nélkül arra, hogy éppen ki érzi magáénak ezt a közkincset.

A leggyorsabban elérhető volt Soltész András (MTE Pomázi o.) barátunk és törzsvendégünk, aki a környezetében megszólíthatóakat mozgósította. Így alkalmazottja, Halmágyi Zsolt aki ért a kőfaragáshoz, és megfelelő szerszámai is vannak, Pásztor Lajos (MTE Pomázi o.) , és Gróf András jöttek vele. Másfél nap alatt feltárták a talapzat földalatti részét, ahol kiderült, hogy alá is kell alapozni. A 15 méteres rúd kikötése után megkezdődött a talapzat elbontása, és megerősített újjáépítése, amit Halmágyi Zsolt végzett Soltész András költségén 1 heti munkával. Segédmunkása én voltam. A szükséges építőanyagokat, fuvarokat a turistaház bevételéből biztosítottam.

A talapzaton szereplő Közalkalmazottak Szakszervezetének jogutódja után kutatva a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetéhez vezettek a szálak. Megkeresésemre a Szakszervezet vezetése vállalta jogelődje múltjának e darabkáját, és ígéretet tett, hogy megtéríti a felmerült költségeket. (Ez még várat magára…)

A zöld márványtáblát Papp Lajos szentendrei kőfaragó készítette el, felajánlásként. Ennek az összefogásnak és gyors, helyi cselekvésnek a példája adta az ötletet, hogy a táblán az alábbi feliratot helyezzük el:

“Ahogy egymással bánunk, az a hazánk”

Schramkó Péter

HÓD-MTE

HÓD MTE

„…A HÓD HTE fő tevékenysége a táboroztatás és a honismereti kerékpártúrák, vizi és gyalogtúrák szervezése, rendezése, valamint menedékház üzemeltetés és turistaút karbantartás.

Az Egylet egész éves túrázási lehetőséget kínál mindazok számára, akik az erdők, mezők, hegyek, vizek, vízpartok csendje mellett szeretik a mindig megújuló természet szépségét, szeretnék megismerni hazánk 1000 éves múltját, történelmi, építészeti nevezetességeit.

Az Egyesület elsősorban a családok túráztatására fordít nagy gondot azzal, hogy havonta legalább egyszer és az évszaknak megfelelően olyan túrát szervez, amelyeken a gyerekes családok is részt tudnak venni, biztosítva a gyerekek részére a túrához szükséges biztonsági felszereléseket is (gyermekülés, fejvédő sisak, mentőmellény).

A túrák általában nyitottak mindazok számára, akik tudomásul veszik az együtt túrázás alapvető íratlan szabályait.

A HÓD Honismereti Túraegylet Menedékház üzemeltetése mellett (Szentendre, Kőhegy, Czibulka János Menedékház), rendszeresen karbantartja a Szentendre közeli turista utakat a Pilisben…”

forrás: http://www.hodhte.hu/

 

Pilisi Parkerdő ZRT

„…A Pilisi Parkerdő Zrt. a főváros tágabb környezetének állami erdeit kezeli. Olyan térségben gazdálkodunk, ahol az ember és a természet együttélésének és harmóniájának évezredes hagyományai vannak. Napjaink fenntartható erdőgazdálkodása is a természeti értékek megőrzését szolgálja, miközben lehetőséget biztosít az egészséges kikapcsolódásra: parkerdeinkben évente 20 millió látogatói napot regisztrálunk. Az erdő hasznaival való felelősségteljes gazdálkodás megteremti a természetvédelem és a természetjárás gazdasági alapjait…”

forrás: http://parkerdo.hu/parkerdo/koszonto/

http://parkerdo.hu

Rólunk írták

„…Szentendre és Pomáz közigazgatási területének határán fekszik a Visegrádi-hegység délkeleti „végváraként” is értelmezhető Kő-hegy. Nomen est omen: az említett települések felől közelítve valóban látványos sziklaletörések hívják magukra figyelmünket. A természeti kincsek mellett azonban van itt még valami, ami miatt méltán híres ez a hely a turistatársadalom számára. Ez pedig nem más, mint a hegy lapos fennsíkján található Kő-hegyi menedékház, amely ugyan nem a legrégebbi, nem a legmagasabban fekvő, és nem is a leginkább elszigetelt turistaház az országban, mégis hűen idézi a magashegyi menedékházak hangulatát. Aki betér ide, bizony hajlamos lesz megfeledkezni arról, hogy a térkép tanúsága szerint egy mindössze 367 m magas kiemelkedésre kaptatott fel, és nem egy alpesi vagy kárpáti hegycsúcsra. Leginkább ezért mutatjuk be a hazai turistaházak közül elsőként a Kő-hegyi házat…” tovább olvasom…

forrás: http://www.menedekhaz.info/kohegyi

Hol a csodában van Kő-hegy, és mi van ott?

„… Ha már nem kertvárosban lakunk, hanem egy magas bérházban, ahol az udvar is ki van rakva kockakővel, kénytelenek vagyunk gyakran kirándulni. Nekem muszáj viszonylag rendszeres időközként sok zöldet látnom, földet éreznem és madárfüttyöt hallanom, különben sokat veszítek a kedvességemből.

Szerencsémre egy ifjúsági túravezető tanfolyamot végzett Krmplval élek együtt, aki nem csak szeret kirándulni, hanem ismeri és szereti a térképeket. Sőt, Magyarország összes hegyét-dombját is ismeri, mindenhol kiismeri magát. Ott sem téved el, ahol nincs jelzés. A túravezetői tanfolyam természetesen nem volt kötelező elvégezni, a táborozások következménye volt. Mondanom sem kell, az iskolai évekből nem a matek képletekre emlékszik leginkább, hanem például arra, amit ezen a tanfolyamon tanult. És azt sem kell mondanom, hogy sokkal gyakrabban volt erre a tudásra szüksége, mint a matematikai képletekre…” tovább olvasom…

 forrás: http://egigeropaszuly.blog.hu/

A nagy pilisi menedékháztúra

Ikeás luxusapartman vs remetelak, panorámadézsák kontra távbudi: kiveséztük a négy új pilisi turistaházat.

„…Egy éve tervezgetem, hogy a most felújított négy turistaház mentén végigtúrázok a Pilisen. Az idő november végén jött el, amikor három nap szabadságot ki tudtunk venni Gabival az útra. Mindenképpen hétköznap akartam menni, hogy a kellemes izoláltsági érzést ne törje meg véletlenül se egy hangosan mulatozó vendégcsapat valamelyik házban. Kíváncsi voltam arra is, hogy az elmúlt egy évben hogy bántak a magyar turisták a súlyos tízmilliókból renovált menedékházakkal: megbecsülték vagy lelakták?

Vándorlásunk Szentendrében kezdődött hétfő délben. Odáig HÉV-vel mentünk. Kora délután értünk fel a Kő-hegyi menedékházba, ahol sokszor megfordultam korábban, sőt üzemeltetőjével, Péterrel átbeszélgettünk már pár éjszakát…” tovább olvasom…

forrás: http://www.turistamagazin.hu/a-nagy-pilisi-menedekhaztura.html

kohegyimenedekhaz@gmail.com

szerda – vasárnap:

10:00 – 18:00

hétfő – kedd:

ügyeletet tartunk,

kérjük, csak sürgős esetben

telefonáljon.

+36-20-442-40-10

facebook

Scroll to Top