logo-svg

Czibulka János

Kőhegyi menedékház

Megközelítés

Általános tudnivalók

A Menedékház autóval közvetlenül nem közelíthető meg, a Szentendréről felvezető út utolsó, sorompóval lezárt erdei szakaszán kizárólag erdészeti behajtási engedéllyel rendelkező járművek közlekedhetnek. Az autóval, illetve a tömegközlekedéssel elérhető kiindulási pontoktól a Menedékház körülbelül 1,5 óra alatt érhető el gyalog. Általánosságban elmondható, hogy legkönnyebb, családbarát, télen, sárban is viszonylag jól járható útvonal a Szentendre felől vezető sárga jelzés. Idősebbeknek, kisgyermekkel érkezőknek ezt az útvonalat ajánljuk. A Pomáz felől vezető útvonal turisztikai szempontból előnyősebb, itt nagyobb és hirtelen emelkedővel, valamint kiadós esőt követően nagyobb sárral kell számolni. Autóval érkezők számára, jó köztes megoldás lehet a Lajosforrás felől megközelíteni a házat, itt az út végig az erdőn keresztül vezet, a szintbeli ingadozás is barátságos. Minden idelátogató vendégünknek ajánljuk nyomtatott vagy online térkép használatát, a sötétedés időpontjától függően elemlámpával is érdemes felszerelkezni indulás előtt!

Az autóval érkezőknek javasolt parkolási pontok itt: 

Autóval

Tömegközlekedéssel érkezőknek információk:  

Tömegközlekedéssel

Javasolt túraútvonalak itt: 

Túraútvonalak

Online navigációs applikációk okostelefonra itt: 

Applikációk

Autóval érkezőknek

A Menedékház autóval közvetlenül nem közelíthető meg, a Szentendréről felvezető út utolsó, sorompóval lezárt erdei szakaszán kizárólag erdészeti behajtási engedéllyel rendelkező járművek közlekedhetnek. Az autóval érkezőknek az alábbi parkolási pontokat javasoljuk, ezektől a pontoktól a Menedékház egyaránt 1-1,5 óra gyalogosan:

Szentendre Kálvária út végén található körforgalom melletti parkoló:

https://goo.gl/maps/j8nZCQLToLz

A parkolást követően a sárga négyzeten, majd a sárga sáv jelzésen közelíthető meg a Menedékház: 

 Szentendre Lajosforrás- Dömörkapu elágazás után található parkoló:

https://goo.gl/maps/udM6UMbRjiC2

A parkolást követően a zöld sáv jelzésen közelíthető meg a Menedékház: 

Szentendre Lajosforrás felé vezető úton a forrás előtt található parkoló 

https://goo.gl/maps/HjoyBwRQUSz

A parkolást követően a sárga sáv jelzésen közelíthető meg a Menedékház: 

 

Tömegközlekedéssel érkezőknek

H5-ös HÉV vonalán érkező vendégeink egyaránt választhatják Pomázt és Szentendrét is kiindulási pontként. A pomázi hévállomásról indulók a zöld jelzésen közelíthetik meg a Menedékházat. Részletes leírás itt:

 
A szentendrei hévállomásról indulók a sárga jelzésen közelíthetik meg a Menedékházat. Részletes leírás itt: 
 
 

A Volánbusszal érkezőknek elsősorban a Szentendre Püspökmajor lakótelep állomást javasoljuk, ahonnan a Kálvária út végére kisétálva, a sárga négyzeten, majd a sárga jelzésen közelíthetik meg a Menedékházat. Részletes leírás itt: 

 

A Dömörkapu Kéki Kőbánya is lehetséges kiindulási pont, ahonnan a sárga kereszten, majd a sárga jelzésen kell haladni a Menedékházig. Részletes leírás itt: 

 

Túraútvonalak

Pomázi hévállomás – Kőhegyi Menedékház

Pomáz H5 hévállomás – János-forrás – Kőhegy (Zöld sáv)

Táv: 5,1 km, szint: 240 m, kb. 1,5-2 óra

A Szentendrei HÉV-ről Pomázon leszállva, jobb kéz felé indulhatunk a zöld jelzés mentén a Kőhegyre. A városon keresztül vezető úton sorakoznak Pomáz nevezetességei: az 56-os forradalmi emlékmű, az I. Világháborús emlékmű, a klasszicizáló Református templom, a Szerb ortodox templom, a gótizáló Szerb Emlékkereszt, a barokk Római katolikus templom és Plébánia, majd a szintén barokk stílusú Wattay-Teleki kastély.

Beérve az erdőbe, balról sötét horhosok mentén kaptatunk a mélyúton szép tölgyesek között. Kb. 500 méter után érjük el a Lajosforrás felé tartó kék kereszt jelzést. Itt fontos a figyelem, hogy jobbra lekanyarodjunk a zöld jelzésen és ne egyenesen haladjunk tovább!!! A zöld jelzésen haladva a terep kis hullámot vet mielőtt megláthatjuk a János-forrást. Vízmosta gyökerek, szekérút, bal-, majd jobb kanyar következik. Jó meredeken emelkedik az ösvény, és nehezítik a feljutást a guruló kövek, de vigasztalólag hat tavasszal a rengeteg különböző lila árnyalatú ibolya és vadárvácska, kukucskáló sárga kankalin. Hamarosan elérjük a hegy platóját s rajta a Petőfi-emlékművet. Innen gyönyörködhetünk a Pomázra, Szentendrére, a Dunára, tiszta időben a még távolabbi tájakra nyíló kilátásban. A fennsík peremén tovább haladva érkezünk el a Menedékházig.

Szentendrei hévállomás - Kőhegyi Menedékház

Szentendre H5 hévállomás– Dobos hegy, víztározó – Kőhegy (Sárga sáv)
Táv: 6 km, szint: 250 m, kb. 1,5-2 óra

A hévtől a Vasúti Villasoron haladunk. A turistajelzés a Vasúti Villasor végén bizonytalanul van kifestve. Hogy ezt elkerüljük, érdemes csak a Harkály utcáig menni és azon jobbra felkanyarodni a Pomázi útig. Az utca végén balra fordulunk, ezt követően az út kettéágazik, mi a keskenyebb, balra lefelé nyíló ágat választjuk, ez viseli tovább a Pomázi út nevet. Ezen haladva kiértünk a lakott területről és fasorban vezető autóúton haladunk. Jobbra először egy jelzett tanösvény nyílik, de ezen nem térünk le, hanem kissé tovább haladva az út bal oldalán álló fára van festve sárga jelzés. Ezzel szemben nyílik az a földút, ahol jobbra befordulva utunkat folytatjuk. Az út ívesen balra kanyarodik és emelkedik. Hamarosan jobb kéz felől feltűnik a Pataki vagy Vörös villa néven ismert épület, ezt jobb kéz felől magunk mögött hagyva nyílt térségen haladunk előre. Rövidesen szintén jobbra előttünk megpillantjuk egy másik modernebb építésű medencés villakomplexumot, melyet jobb kézről kerülünk. Hamarost kiérünk a Dobos-hegyi víztározóhoz és azt balról kerülve a sárga turistajelzésen folytatjuk utunkat. A sárga sáv kis kertek között vezet a Kis-Kő-hegy lábáig, ahol a jelzés jobbra fordul, majd egy szűk 100 métert haladva balra fordulva vezet fel a hegyoldalban a hegy fennsíkjára, egészen a Menedékházig.

 

Szentendre, Kálvária út – Kőhegyi Mendékház

Táv: 4,5 km, szint: 200 m, kb. 1-1,5 óra

A buszmegállóban leszállva a város széle és hegyek felé fordulva indulunk el a Kálvária úton kifelé. Hamarost egy körforgalomhoz érünk, (az autóval érkezők a körforgalom melletti parkolóban tudnak parkolni) ahol egyenesen haladunk tovább. Az első T kereszteződésben balra fordulunk, ezzel a sárga négyzet jelzésre térünk rá. Egy jobb kanyart követően egy hosszú, egyenes út vezet fel a Dobos-hegyre, a vízműdombig. Bal oldalt a Pataki vagy Vörös villa látható elsőként, majd két másik lakóépület mellett vezet az út. Az utolsó lakóépület után csatlakozik be utunkba a HÉV állomástól érkező sárga sáv jelzés, ezt követően a vízmű elkerített területét jobbról kerülve már ezen a jelzésen haladunk a Menedékház felé. A sárga sáv kis kertek között vezet a Kis-Kő-hegy lábáig, ahol a jelzés jobbra fordul, majd egy szűk 100 métert haladva balra fordulva vezet fel a hegyoldalban a hegy fennsíkjára, egészen a Menedékházig.

 

Szentendre, Dömörkapu, Kéki Kőbánya buszmegálló - Kőhegyi Mendékház

Szentendre, H5 hévállomás – Kéki kőbánya buszmegálló (870 járat)– Dobos-hegy, víztározó – Kőhegyi Mendékház
Táv: 4 km, szint: 250 m, kb. 1-1,5 óra

A buszmegállóban leszállva balra indul a sárga kereszt jelzés. A Bükkös patak hídján áthaladva balra, majd kisvártatva jobbra fordul az út felfelé. Ez a jelzés a Dobos hegyi víztározóig kísér minket, ahol az utolsó lakóépület után csatlakozik be utunkba a HÉV állomástól érkező sárga sáv jelzés, ezt követően a vízmű elkerített területét jobbról kerülve már ezen a jelzésen haladunk a Menedékház felé. A sárga sáv kis kertek között vezet a Kis-Kő-hegy lábáig, ahol a jelzés jobbra fordul, majd egy szűk 100 métert haladva balra fordulva vezet fel a hegyoldalban a hegy fennsíkjára, egészen a Menedékházig.

Szentendre, Dömörkapui elágazás - Kőhegyi Menedékház

Szentendre, Annavölgy – Sándor forrás –Cseresznye hegy – Kőhegyi Mendékház
Táv: 3 km, szint: 250 m, kb. 1 óra

Az autóval érkezők a Dömörkapui elágazásnál Lajosforrás felé vezető útra fordulva, az elágazástól  körülbelül 200 méterre találnak parkolásra alkalmas területet az út baloldalán. A Bükkös patak hídján átkelve, az aszfaltozott utat elhagyva, balra kanyarodunk a zöld jelzésen, ami erős kaptatóval vezet felfelé a Cseresznye hegynek. Menet közben leválik rólunk a sárga kereszt illetve a Vasas szakadékhoz vezető zöld omega jelzésű út jobboldalon, mi pedig a Cseresznye hegy oldalában bal kézre a vízmosással folytatjuk utunk. A vízmosást keresztezve emelkedünk fel a Kő-hegy szintjére, ahol a zöld jelzés a sárgába torkollik. Itt jobbra fordulva pedig megérkezünk a Menedékházhoz. 

 

Lajosforrás – Kőhegyi Menedékház

Szentendre, Lajosforrás – Csepel forrás – Cseresznye-hegy – Kőhegyi Mendékház
Táv: 3,5 km, szint: 150 m, kb. 1 óra

A Lajosforrás felől érkezők figyelmét felhívjuk arra, hogy a Menedékházhoz vezető sárga sáv jelzést legegyszerűbben úgy lehet megtalálni, ha a forrástól az aszfaltozott úton visszasétálunk körülbelül 200 métert. Lefelé haladva az úton jobbkézre találjuk meg az erdőbe vezető sárga sávot, itt kell elhagyni az aszfaltozott utat. Autóval érkezők parkolhatnak közvetlenül a sárga sávval jelzett erdei „bejáratnál”, az út túloldalán, vagy fent a forrásnál kialakított parkolóban, ez utóbbi esetben vissza kell sétálni az úton a sárga sáv jelzésig.

A sárga sáv kisebb lejtéssel indul neki a fák között, majd egy vízmosáson átbukva kanyarog  tovább az erdészeti út mellett. Körülbelül 800 méter megtétele után ( itt érdemes figyelni, mert több erdészeti útvonal kereszteződik ezen a szakaszon) a turistaút balra lekanyarodik a Csepel-forrás irányába. A forráshoz vezető letérőt elhagyva elágazáshoz érkezünk, ahol az egyenesen továbbhaladó, Vasas szakadékhoz vezető sárga omega jelzés előtt jobbra fordulva követjük a sárga sáv jelzést. Az út itt a Cseresznye-hegy oldalában fokozatosan emelkedni kezd, s felvezet minket egészen a Menedékház előtti rétig.

Menedékház a google maps-en

A Czibulka János Kőhegyi Menedékház a google maps-en:

https://goo.gl/maps/nWgar6soRSU2:

Applikációk

gyalogos/autós

Google maps

Letöltés: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.maps

Az Google maps alkalmazása részben használható a házhoz való gyalogos navigációban, amennyiben Szentendre Kálvária út végén található parkolóból (kiindulási pont: https://goo.gl/maps/j8nZCQLToLz indulunk, ebben az esetben a megfelelő sárga négyzet, majd sárga sáv jelzésen navigál a gyalogos/ autós változat. Más kiindulási pontok esetében (Budapest, Pomáz, Szentendre – Lajosforrás, stb.) kellő körültekintéssel használjuk, mert mind autós, mind gyalogos változatban, autóval nem járható, engedélyköteles, illetve lezárt erdei utakra navigálhat az applikáció.

G:hu

Letöltés: https://play.google.com/store/apps/details?id=g.hu

Az alkalmazás teljes körű gyalogos navigációt nyújt androidos készülékekre, a hivatalosan jelzett turistautak feltüntetésével.

kohegyimenedekhaz@gmail.com

szerda – vasárnap:

10:00 – 18:00

hétfő – kedd:

ügyeletet tartunk,

kérjük, csak sürgős esetben

telefonáljon.

+36-20-442-40-10

facebook

Scroll to Top